Den Haag Herdenkt

Nationale Indië-herdenking op 15 augustus 2021

Evenals vorig jaar zal ook dit jaar de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag een besloten karakter hebben, vanwege de coronamaatregelen. Slechts duizend mensen kunnen bij de Herdenking aanwezig zijn. In de Grote Kerk – Huis voor de Stad bieden we een alternatief.

Op 15 augustus wordt jaarlijks stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Vorig jaar heeft de Grote Kerk – Huis voor de Stad i.s.m. Dialoog in Den Haag een dialoog verzorgd op deze dag. Dit jaar zetten we opnieuw onze deuren open voor dialoog en muziek.

We organiseren in de Grote Kerk een dialoog i.s.m. Dialoog in Den Haag met het thema: ‘Wat betekent deze herdenking voor u?’. Het doel van een dialoog is om ervaringen en emoties met elkaar te delen. Het gaat niet om discussie of om het overreden van elkaar, maar echt om ‘samen delen’. Door verhalen te delen, delen we perspectieven, verwijden we elkaars blik en verrijken we elkaars bewustzijn. We delen verhalen om deze niet verloren te laten gaan en te leren van onze geschiedenis.

Na de dialoog is er voor de deelnemers een broodje en krijgen de deelnemers vervolgens de gelegenheid om in de Grote Kerk via een scherm de Nationale Herdenking te volgen. Aanmelding kan via Het Nationale Theater, via een ticket van € 0,- (Link volgt nog)

Om 14.00 uur vindt er een pianoconcert plaats in de Grote Kerk, georganiseerd door Het Nationale Theater in samenwerking met TongTongFair. (Link volgt nog

Het programma ziet er als volgt uit:

10:30 uur       ontvangst in de Grote Kerk met koffie en thee
10:45 uur       in dialoog – ‘wat betekent deze herdenking voor u?’
12:00 uur        met elkaar een broodje eten in de Kerkzaal
12:25 uur       officiële herdenking via de NOS-uitzending op NPO1 – te volgen in de Grote Kerk
13:30 – 14:00 uur   persoonlijk herdenkingsmoment met de mogelijkheid een kaarsje te branden in de kapel van de kerk
14.00       pianoconcert

Herdenking van 4 mei 2021

Den Haag herdenkt jaarlijks de vele slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Helaas zijn er dit jaar geen herdenkingen bij de monumenten in de stad. Daarom zijn we blij dat we een stads brede herdenking kunnen aanbieden gestreamd vanuit de Grote Kerk in Den Haag.

We mogen een aantal bijzondere gasten verwelkomen en er zal prachtige muziek klinken. Van tevoren zijn jongeren en ouderen met elkaar in gesprek gebracht over oorlog en vrede en zijn ouderen geïnterviewd over hun ervaringen in oorlogstijd. Het zijn verhalen om stil van te worden en verhalen die vragen om reflectie.

We bedanken voor hun bijdrage de onderstaande organisaties. 

Zij hebben deze Haagse dodenherdenking mogelijk gemaakt

  • De gemeente Den Haag
  • Fonds1818
  • Rotary Den Haag-Noord
  • Teresiafonds
  • Protestantse Stichting Wijkvereniging Binnenstad
  • Protestantse Kerk Den Haag
  • Stichting Grote of Sint-Jacobskerk