Mensenrechtenfestival 2024

Zondag 8 december 2024, Grote Kerk Den Haag

* For English, click here

Op zondag 8 december vindt in de Grote Kerk Den Haag het Mensenrechtenfestival plaats: een evenement waarbij verbinding en wederzijds begrip tussen verschillende culturen gecreëerd wordt door middel van dialogen, muziek, dans en eten. Overeenkomsten en verschillen worden gevierd door middel van een vrij toegankelijk, laagdrempelig programma, waarbij verhalen gehoord en de mensen erachter gezien worden.

Onder het devies ‘Laat het recht van vriend en vreemde stromen’ opent het Huis voor de Stad 8 december haar deuren voor een veelzijdig programma, waaronder een plenaire openingsspeech door schrijver Edzard Mik, muziek van onder andere Kimya Band, Ilmatar Choir en Sanne Rambags en dialogen rondom het thema ‘Verwantschap tussen vreemden’ onder leiding van Dialoog in Den Haag. Vanuit Human Security Collective zullen jongeren van het Move 4 Human Rights-programma hun betrokkenheid bij mensenrechtenthema's in Nederland delen. Zij vertellen over hun rol en de impact die zij hebben gemaakt op deze belangrijke kwesties.Daarnaast worden er creatieve activiteiten, workshops en lezingen georganiseerd, zijn er verschillende informatiestands en is er ook aan hapjes en drankjes gedacht.

Mensenrechtenfestival

Het volledige programma wordt in de aanloop naar het festival bekendgemaakt.

Het Mensenrechtenfestival is een gezamenlijk initiatief van verschillende Haagse organisaties, waaronder Huis voor de Stad (Grote Kerk Den Haag), The Hague Peace Projects, Culture Unlimited, Dialoog in Den Haag, Stichting Vluchtelingenwerk, Human Security Collective, Wereldhuis, Kleurrijk Segbroek, Theater de Vaillant, Justitia et Pax en Één land één samenleving.

Praktische informatie:
Datum: zondag 8 december 2024
Locatie: Grote Kerk Den Haag, Rond de Grote Kerk 12
Tijd: 14.00 - 19.30 uur
Meld je hier gratis aan

Over de dialoog ‘Verwantschap tussen vreemden’

8 december | 15:00-17:00 uur

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen’. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, artikel 1

Hoe doe je dat, je naar elkaar in een geest van broederschap gedragen? In het bijzonder als je elkaar vreemd bent, hoe kan je dan toch verwantschap voelen en daar uitdrukking aan geven?

Onbekend maakt onbemind, zo wordt gezegd. Als dat waar is dan is een samenleving waarin de meeste mensen onbekenden van elkaar zijn een liefdeloze samenleving. In deze dialoog onderzoeken we de andere kant, namelijk ons vermogen verbinding te voelen met anderen die wij (nog) niet kennen. Wanneer voelde jij verwantschap met een vreemde? Wat maakte dat dat gebeurde en hoe beïnvloedde het jou en die ander?

Er zijn ontelbaar veel manieren om verwantschap te doen groeien. Denk bijvoorbeeld aan samen iets meemaken, of het nu een concert is of een treinvertraging. Boeken, films en theater helpen je verwant te voelen met de personages en iedereen die op hen lijkt. Samen zwijgen of juist praten, oogcontact maken of samen dansen. Foto’s zien van iemand als kind en beseffen dat we allemaal jong zijn geweest, vol aspiraties en dromen. Het is maar een greep uit de mogelijke gespreksonderwerpen en in de dialoog ontdekken we wat ons helpt, wetende dat we er goed in zijn: al onze vrienden en kennissen zijn ooit een vreemde voor ons geweest.

We staan stil bij hoe de samenleving en onze contacten eruit zien als het niet lukt, als we elkaar volledig vreemd zijn en elkaar als zodanig behandelen.

Na het uitwisselen van ervaringen spreken we over een toekomst waarin we ons vaker en meer verwant voelen met vreemden en waarin ‘de geest van broederschap’ heerst . We dromen van een stad waarin dat gemakkelijk gebeurt. Wat zie je voor je? En wat kunnen we doen om die gewenste toekomst te bereiken?

De dialoog vindt aan verschillende tafels in het Nederlands en in het Engels plaats.
Voor meer informatie kan je terecht bij Femke Alberda via femke@dialoogindenhaag.nl.