Repertoire - 4 mei herdenking Grote Kerk Den Haag

Partizanenlied


Zeg nooit dat je de laatste weg aflegt, hoewel donkere wolken de blauwe dagen verduisteren. Ons fel begeerde uur zal komen- Onze luide stap zal klinken- wij zijn hier! Van het groene land van palmen tot aan het witte sneeuwlandschap, komen we aan, met onze pijn en ons leed, en waar een druppel van ons bloed gevallen is, daar zullen onze kracht en onze moed opbloeien. De ochtendzon zal ons heden goud kleuren, en het verleden zal met de vijand verdwijnen. Maar als de zon zal falen bij de dageraad- dan zal dit lied als een parool van generatie tot generatie klinken! Dit lied is met bloed geschreven en niet met inkt. Het betreft geen liedje over een vrije vogel. Dit is door een volk tussen vijandige muren gezongen, met het geweer in de hand. Dus, zeg nooit dat je de laatste weg aflegt, hoewel donkere wolken de blauwe dagen verduisteren. Ons fel begeerde uur zal komen- Onze luide stap zal klinken- wij zijn hier!
(Vertaling Shura Lipovsky)​

Mijn God, mijn God-Eli, Eli

Moge deze dingen nooit eindigen: Het zand en de zee Het geruis van het water Het oplichten van de hemel door de bliksem Het gebed van de mens
(Vertaling Shura Lipovsky)

Kaddish uit het ghetto van Warschau

Hoevelen zijn er niet meer. Laat dit uur geheiligd zijn. Wij bewenen hen in stilte, Jiskadal vejiskadash-Gehuldigd en geheiligd zij Uw Naam. (Ashkenazische uitspraak van de aanvang van het officiële dodengebed, Kaddish). Wat meer is er overgebleven, dan de gloeiende traan op de graven, op het as. Jiskadal vejiskadash-Gehuldigd en geheiligd zij Uw Naam.
(Vertaling Shura Lipovsky)

De zegening van de moeder-la bendision de madre

Almachtige Vader in dit heldere en plechtige uur, vraag ik om mijn kinderen te zegenen, als een moeder, die vol van een liefdevol geweten dit aan U vraagt, oh Altijd Aanwezige, die altijd bereid is tot luisteren vanuit de hoge hemelen. Hoor mijn gebed en mijn zegen die ik uitspreek voor mijn kinderen. Mijn God, Jij, die mij bijstaat om mijn leven lengte van dagen te verlenen, door mij kinderen aan mijn zijde te schenken. Vergun het mij dat U hen een goed leven geeft en voorspoed en sta me toe om te mogen zien, met mijn eigen ogen hun geluk en hun voorspoed en hun welvaart Vader vol genade.
(Vertaling Shura Lipovsky)